Ana Sayfa » GİRESUN
Beklenen Oldu
19 Mart 2016 Cumartesi 13:12


 Korkulan Oldu, Fındık Dondu!

 

 

 

 

Doğu Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alan soğuk hava dalgası, 2016 fındık ürününe zarar verdi. Giresun’da dün gece 300 ila 750 rakım arasındaki bölgelerde hava sıcaklığı eksi 4-5 olarak ölçüldü.


Korkulan Oldu, Fındık Dondu!

Doğu Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alan soğuk hava dalgası, 2016 fındık ürününe zarar verdi. Giresun’da dün gece 300 ila 750 rakım arasındaki bölgelerde hava sıcaklığı eksi 4-5 olarak ölçüldü.

Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alan soğuk hava dalgasının fındıkta zarara neden olduğunu belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki, 2016 ürünümüz zirai dona maruz kalmıştır. Fındıkta korkulan olmuştur. 300 rakımın üzerinde ciddi oranda hasar oluştuğunu tahmin ediyoruz. Şu anda zirai donun boyutunu söylemek için erken, ancak ürünümüz buz tuttu. Yetkililerin yapacağı incelemelerin ardından zararın boyutu ortaya çıkacaktır. Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak fındıkta zirai don riskinin artık kaçınılmaz bir gerçek olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Dün gece etkili olan soğuk hava dalgasının meteoroloji verilerine göre bu gecede etkili olması beklenmektedir. Fındıktaki zirai don geçmiş değil, üreticilerimizin eli yüreğinde.Yılın 12 ayı dalın ucundaki 500 kilogram fındığa bakan üreticilerimiz var. İnşallah 2004 ve 2014 yılında yaşadığımız afetle karşı karşı kalmayız” dedi.

ALICILARI PANİK SARDI

Buz tutan fındığın alıcı kanadında paniğe neden olduğunu ifade eden Karan, ”Serbest piyasada 9 liraya kadar düşürülen fındık fiyatı yeniden 11 liranın üzerine çıktı. 2016 ürünü fındık, riske girince alıcıların hesapları tutmadı. Bilinçli bir şekilde fındık fiyatını 14 lira seviyelerinden 9 liraya kadar çekenler, evdeki hesap çarşıda tutmayınca panik oldu. Geçen hafta fındık fiyatına 10 lira diyemeyenler şimdi fiyatı 11 liranın üzerine çıkardı. Hani fındığa ihtiyacınız yoktu ? piyasa fındığa doymuştu ? Demek ki, evdeki hesap çarşıya uymazmış. Üreticinin alın teriyle oynanılmazmış. Biz ‘yeni mahsul fındık yansın, fiyatlar uçsun’ demiyoruz. Biz sezon başından beri ‘fındığın fiyatı en 15 lira’ diyoruz. Bu fiyatın altındaki bir rakamı kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

SOĞUK HAVA DALGASI GÜRCİSTAN’A YÖNELDİ

Zaman zaman Türk fındığa alternatif olarak gösterilen Gürcistan fındığının da zirai don riski altında bulunduğunu söyleyen Karan, “Meteoroloji verilerine göre, Karadeniz havzasında etkili olan soğuk hava dalgasının fındık tarımı yapılan Gürcistan’a doğru yöneldiği bilgisi geldi. Don riski Gürcü fındığını da tehdit etmekte, birileri bununda hesabını iyi yapsın. Gürcistan fındığını öne sürerek aba altından soba göstermesinler” diye konuştu.

Haber: Erdal Avcı/ giresunhavadis.

 



Etiketler : vatangiresun.com/Ahmet, demiray/Abdurrahman, Ada, /Aydın, kömürcü/Mehmeh, Cebeci/Eynesil, Kemaliye, köyü, /Mustafa, Civek/, Erdal, Avcı, giresunhavadis.com/Adnan, Kara/İsmail, Akdoğan, gurbetcicotanaklar, ,


Bu Haber Toplam 5957 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: