Ana Sayfa » GİRESUN
Araştırma Hastanesi, Giresun’a Yetmiyor
29 Mayıs 2017 Pazartesi 22:33


 Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Giresun’a Yetmiyor

 

Sağlık hizmetlerinde birçok atılımının gözlendiği ülkemizde, telefonla ve internet üzerinden randevu sisteminde yaşanan yoğunluk ve tıkanıklık vatandaşların tepkisini çekiyor.

 

Sağlık Bakanlığı, sindirim sistemi hastalıkları (gastroenterolojisi) için telefonla randevu sistemini geçtiğimiz yıllarda kapattı. Ayrıca Giresun’da da bu bölümü kapatınca hastalar sıkıntı yaşıyor.

 

Türkiye’nin büyük şehirlerinde yaşanan telefonla ve internet üzerinden randevu sistemi sıkıntısı, 100 bin merkez nüfusuna sahip Giresun’da da yaşanıyor. Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden (Devlet Hastanesi) telefonla ve internet üzerinden randevu almak isteyen vatandaşlar 2 hafta sonraya kadar olan dönemde tüm randevuların alındığını görüyor. Sistem 2 hafta sonrasına da randevu vermediği için daha sonraki günler için randevu almanın imkânı bulunmuyor.

 

İlk uygulamaya konulduğunda telefonla ve internet üzerinden hastanelerden alınan randevular, vatandaşların tedavi ihtiyacına büyük kolaylık getirmişti. Ancak günümüzde bu sistemde büyük şehirler başta olma üzere tıkanma yaşandığı gözleniyor. Büyük şehirlerde yaşanan bu sıkıntıların merkez nüfusu sadece 100 bin olan Giresun’da da yaşanması tepki çekerken, vatandaşlar bu sıkıntıların giderilmesini talep ediyorlar.

 

Ayrıca Giresun’un ilçelerinde yaşayan vatandaşların ise kendi ilçelerinde verilen sağlık hizmetinden memnun olmadıkları ve ilçelerdeki hastanelere tam manası ile güvenmedikleri için Giresun Merkez’deki Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geldikleri ve bunun da mevcut yoğunluğu daha da arttırdığı ifade ediliyor. Geçmiş yıllarda günlük yaklaşık 2 bin kişiye hizmet veren Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne günümüzde 4 binin üzerinde hastaya hizmet vermeye çalışıyor.

 

Bir başka sorunda Devlet Hastanesi’nde henüz açılmamış ve yaklaşık 1 ay sonra açılacak olan bölüm olan Gastroenteroloji Polikliniği için randevu veriliyor olması. Konu hakkında konuştuğumuz bir vatandaş sorununu şu şekilde dile getirdi:

 

“Özel bir hastanede gördüğüm tedavinin ardından doktorum beni Gastroenterolog doktora yönlendirdi. Ben de Devlet Hastanesi için telefonla randevu aldım. Sonradan öğrendim ki Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin telefonu olan 182’yi Giresun’un merkezinden ve ilçelerinden aradığımızda Erzurum’u arıyormuşuz. Yani Erzurum’daki görevli memur bize Giresun’daki hastaneler için randevu veriyormuş.

 

Gastroenteroloji Polikliniği’ne randevu istediğimi söylediğimde bana; ‘Gastroenteroloji Polikliniği direkt randevu veremiyoruz. İsterseniz İç Hastalıkları (Dâhiliye) Polikliniği’nden randevu alıp, bu bölümden sevk almanız gerekiyor’ dedi. Ben de randevumu bu yönlendirmeye göre Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittim. İnternetten veya telefondan randevu alamadığımız için ertesi gün Hastane’den elden verilen numara ile randevu sıramı bekledim. Elden verilen bu numara ile saate göre randevuya gelen hastalardan vakit kalırsa aralarda muayeneye girilebiliyor.

 

“GİRESUN’DA GASTROENTEROLOJİ BÖLÜMÜ HENÜZ AÇILMAMIŞ”

 

Yaklaşık 5 saat sıra bekledikten sonra doktora sevk alabilmek için odasına girdim. Doktorun bana söylediği bir kaç cümle beni şok etti. Çünkü Hastane’de Gastroenteroloji Polikliniği henüz açılmamış. Yaklaşık 1 ay sonra açılacakmış. Bu yaşadığımız sıkıntıdan şunu anlıyoruz. Erzurum’daki Merkezi Hastane Randevu Sistemi 182 telefonuna bakan devlet memurları, Giresun’daki hastanelerde hangi polikliniğin açılmadığını bilmiyor ve açıkmış gibi bizi yönlendiriyor. Ben de bu yüzden 5 saat boyunca boşuna beklemiş oldum. Biz 182’yi aradığımızda Giresun’daki hastanelerin durumuna hâkim ve yönlendirebilecek Giresun’da çalışan devlet memuruyla neden görüşemiyoruz da Erzurum’daki bir devlet memuruyla görüşmek zorunda kalıyoruz? Hastanelerdeki yoğunluğun bir sebebinin de bu olduğunu düşünüyorum.”

 

Geçtiğimiz günlerde Giresun’un Aksu Mahallesi’ne yeni inşası başlayan Araştırma Hastanesi’nin bu yoğunluğun azaltılmasına katkı sağlayacağı ve Giresun Merkez’in doğu tarafındaki hastaların bu bölgedeki hastaneyi tercih etmeleriyle daha iyi sağlık hizmeti verilebileceği vurgulandı.

 

Bunun yanında Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin de mevcut kapasitesinin artırılmasına yönelik yakın dönemde bir proje olmadığı ifade edildi. Mevcut durumu ile etrafında yeni yapılan Kadın Doğum, Fizik Tedavi ve Diş Hastanesi’nin arasında oldukça eski bir görünümde olan Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapasitesinin artırılması için proje geliştirilmesinin yaşanan yoğunluğun azaltılmasına katkı sağlayacağı vatandaşlar tarafından dile getirildi.

 

BAZI POLİKLİNİKLER RANDEVUYA KAPALI

 

Sağlık Bakanlığı, aralarında hematoloji (kan hastalıkları), tıbbi onkoloji, çocuk kardiyolojisi, nefroloji (böbrek hastalıkları), romatoloji (romatizmal hastalıklar), gastroenterolojisi (sindirim sistemi hastalıkları), algoloji (ağrı) gibi üst ihtisas gerektiren 20'nin üzerinde bölümü merkezi telefon randevu sistemine kapattı. Hastalar merkezi sistemden sıra bulamamaları üzerine artık bu bölümler için randevuları doktorlar ve hastaneler almaya başladı.

 

Haber: Hakan UĞURLU – www.kerasushaber.net



Etiketler : vatangiresun.com/Ahmet, demiray/Abdurrahman, Ada, /Aydın, kömürcü/Mehmeh, Cebeci/Eynesil, Kemaliye, köyü, /Mustafa, Civek/, Erdal, Avcı, giresunhavadis.com/Adnan, Kara/İsmail, Akdoğan, gurbetcicotanaklar, ,


Bu Haber Toplam 9144 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: