Ana Sayfa » Duyurular
Almanya'da Giresun coşkusu
08 Mayıs 2010 Cumartesi 09:37
Giresunlular Almanya'nın Oberhausen şehrinde bir araya gelerek memleket hasreti giderdiler.

Oberhausen’de düzenlenen muhteşem Giresun Gecesi’ne Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, THY Düsseldof Kargo Müdürü Ferhat Oral, Almanya’da faaliyet gösteren birçok sivil toplum örgütünün başkan ve yöneticileriyle, Mülheim ve Recklinghausen Belediyesi Yabancılar Meclis Üyeleri ile işadamlarıda katıldılar

Giresunlular Almanya’nın Oberhausen şehrinde bir araya gelerek coşku dolu bir gece yaşayıp memleket hasreti giderdiler.

Merkezi Almanya’nın Mülheim an der Ruh şehrinde bulunan ve 2008 yılında kurularak faaliyete geçen Almanya Giresunlular Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen geceye hemşehrilerimizin yoğun ilgisi dikkatlerden kaçmadı. 800’ü aşkın davetli kitlesinin katılarak gönüllerince eğlendiği gecede birbirinden güzel görüntüler yaşandı.

Ali Ayaz yönetiminde Orketsra Pınar, yemek ve dans müziğinin ardından yöremizin türkülerinden bir demet program sundu. Ardından Almanya da müzik yaşamını sürdüren Güzel Esma’nın söylediği türkülerle sılaya doğru uzanan davetliler eski günlerini yadettiler.Giresun Gecesi’nin yapıldığı Salon 2000’in sahibi Almanya’daki Giresunlular’ın fahri hemşehrimiz olarak ilan ettiği Giresunlular’ın gönül dostu Tuncelili hemşehrimiz Erdal Karabulut’un sponsorluğunda sahne alan Emire ise Türkiye’nin değişik yörelerinden seslendirdiği parçalarla davetlilelirin gönüllerinde sevgi izleri bıraktı. Avrupa da kültürümüze önemli kazanımlar elde ettiren ve folklorik değerlerimizi Avrupa’nın göbeğinde yaşatan Werdohl ve Çevresi Giresunlular Kültür ve Dayanışma Derneği’nin kız ve erkeklerden oluşan folklor ekibinin gösterileri salona ayrı bir renk kattı. Minik kızlarımızdan ve erkeklerden oluşan folklor ekibi salondaki davetlilerinin büyük ilgisine mazhar olarak büyük alkış aldılar.

Mehmet Günay ve Orhan Dural’ın kemençe nağmeleriyle bir anda kendilerini sahnede bulan davetliler Giresun karşılaması, horon ve çiftelli oynayarak stres attılar. Kemençenin sesleri Oberhausan caddelerinde yankı buldu. Kemençe sesleriyle özellikle Avrupa da doğup büyüyen kızlı -erkekli 25 yaşın altındaki Avrupalı Giresunlu gençlerin sahne perfonmasına diyecek yoktu. Bu gençlerin kültürümüzü Avrupa’da yaşatmış olmaları gecenin bir başka güzellikleri arasındaydı. Avrupa’da Giresun ve Karadeniz türkülerini en iyi şekilde icra eden ve 30 seneyi aşkın bu ülkede müzik yapan hemşehrimiz THM sanatçısı Ali Ayaz verdiği muhteşem konser ile davetlileri mest etti.

YILMAZ TURAN VE ERDAL GÜVENDİ GÖNÜLLERİ BİR KERE DAHA FETHETTİ

Yöremizinin yetiştirdiği ve yöremiz türkülerini en iyi bir şekilde icra eden, davetlileri çoşturan, konuklarla ve davetlilerle en iyi  şekilde salonda iletişim kurarak pisti hınca hınç dolduran hemşehrilerimize  muhteşem bir konser ziyafeti çeken  Yılmaz Turan ve Erdal Güvendi  yaptıkları birbirinden güzel programlarla Avrupa’daki hemşehrilerimizin gönüllerinı  fethettiler. Sokakbaşı Meyhane’yi Al tavandan Belleri, Giresun’un İçinde İki Sokak Arası’nı Giresun Üstünde Vapur Bağırıyor, Yaylanın Soğuk Suyu’nu Çanakçıdan Aşağı in Dereye Dereye gibi daha bir çok Giresun türküsünü birlikte söylediler. Yılmaz Turan sahnede tecrübesini konuştururken, Erdal Güvendi de salonda davetlilerle sağladığı diyaloglarla ve nefis konseriyle geleceğin önemli sanatçıları arasında yer alacağının izlenimlerini verdi.

KARA DAVUT VE ELİFÇE’YE SİTEM VAR


Giresunlular Kültür ve Dayanışma Derneği, bir başka adıyla Almanya Giresunlular Uyum Derneği adı altında 2008 yılından bu yana Alman yasalarına göre kurularak faaliyetlerde bulunan ve yöremizin kültürünün yaşatılmasına katkılar sağlayan Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Türk yaptığı açıklamada, “1 mayıs 2010 günü Oberhausen Salon 2000’de düzenledikleri Giresun Gecesi’ne davetli oldukları ve programlarında yer vermelerine, afişlerde duyurmalarına ve davetiyelerinin gönderilmesine rağmen Alman Konsolousluğu ile yaşadıkları iletişim eksikliği yüzünden geceye katılmamış olmaları nedeniyle sitemlerini iletti. Elifçe’nin İstanbul’da bulunan Almanya Başkonsolosluğu’na geç müracaat etmesi nedeniyle vize alamaması, Kara Davut’un ise “6 aylık vizem var, vize sıkıntım yok” demesine rağmen havalanında gecemize katılmak için işlemlerini yaptırırken uçağa bineceği sırada kontroller yapılırken görevli memurun vizesinin bitmiş olduğunu ve uçamayacağı açıklamasını yapmasının ardından gecemize katılamaması derneğimiz yönetim kurulu üyeleri başta olmak üzere, dernek üyelerimizin ve seyircilerimizin yüreğinde ve kalplerinde buruk izler bırakmıştır” dedi.

Ali Türk açıklamasında “Biz hep bugüne kadar organizasyonlarımızda ve gecelerimizde tercihimizi Giresunlu sanatçılardan yana kullandık. Giresun Gecelerinde Giresunlu sanaçlara öncelik verdik. Aksini düşünemezdik. Kara Davut gibi yöremizin yetiştirdiği TV ekranlarından izlediğimiz böylesine bir sanatçının vizesinin olduğunu bize bildirdiği halde pasaportuna yeniden bakıp vizesinin bittiğinin farkına varamamış olmasının takdirlerini kamuoyuna bırakıyorum. Biz Avrupa’da faaliyet gösteren Almanya Giresunlular Uyum Derrneği olarak göremizi yaptığımıza inanıyorum. Gecemize katılacakları bilgisini aldığımız sanatçılarımızın gecemize son dakikada katılmamış olmalarını kim kime nasıl izah edecek? Gurbetçilerimizin bizi yanlış anlamamaları için bu açıklamayı yapmayı uygun bulduk. Takdir kamuoyunun” dedi.

KİMLER KATILDI

Geceye Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, THY Düselledorf Kargo Müdürü Ferhat Oral, Werdohl ve Çevresi Giresunlular Derneği Başkanı Atıf Özer ve Yönetim kurulu Üyeleri, Avrupa Giresun Derneği Başkan yardımcıları Ekrem Ceylan, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Kaplan, Savaş Bayburt, Almanya Türk Dernekler Birliği Başkanı İsa İlyasoğlu, Almanya Türk Dernekler Birliği Başkan Yardımcısı Ali Suat Ürgüplü, Avrupa Kars Dostluk Derneği Başkanı Resul Güzeldere, Avrupa Ören Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet  Dikici, Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Duvan ve üyeleri, Yurtdışında Giresun Derneği Başkan Yardımcısı Nazmi Durmuş, Yurtdışında Giresun Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Aksu, İşadamları Engin Baytemür, Ergin Baytemür, Bülent Melikoğlu, Şahin Petekçi, Ordulu işadamımız Coşkun Memiş, Sinoplu işadamımız Yunus Özdemir, Av. Mustafa Köse, Fanrkfurt’tan Mustafa Karaca Yakup Karaca, Lüdenscheid’den işadamımız  İsmet Günaydın, Recnlinhausen Yabancılar Meclis Üyesi hemşehrimiz Adnan Sağlık, aslen Konyalı olan Mülheim an der Ruhr Yabancılar Meclis Üyesi Mustafa Okur. Tempo TV ortaklarından Yönetim Kurulu Üyesi Şenel Kaçmaz, Giresun Dergisi Sahibi Remzi Mamaşoğlu ve daha ismini burada zikremediğimiz çok sayıda davetli katıldı.

YÖNETİM KURULUNDAN VEFA ÖRNEĞİ

Almanya Giresunlular Uyum Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri derneğin kurulmasına emeği geçen kurucular kuruluna birer plaket vererek vefa örneği gösterdiler.

Almanya Giresunlular Uyum Derneği’nin Kurucular Kurulu Üyelerinden Yılmaz Sağlık’ın plaketini Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, Yüksel Türkeri’nin plaketeni THY Düsseldorf Kargo Müdürü Ferhat Oral, İbrahim Özdemir’in plaketini Giresun Dergisi Sahibi Remzi Mamaşoğlu, Hüseyin Okumuş’un plaketini  işadamı Engin Baytemür, Murat Akbayrak’ın plaketini işadamı Ergin Baytemür, Yakup Kır’ın plaketini Werdohl ve Çevresi Giresunlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Atıf Özer, Ali Türk’ün Plaketini ise derneğin Onursal Başkanı işadamı Aydın Petekçi verdi.

MELİKOĞLU “ BU ORGANİZASYONLAR SILAYA ÖZLEM”DEDİ


Oberhausen’de düzenlenen Giresunlular Gecesi’ne katılan Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, bu tür organizasyonların gurbetçilerimizin sılaya duyduğu özlemin bir parçası olduğunu vurguladı. Bugün burada gurbetçilerimizle birlikte olmaktan son derece mutluluk duyduğunu da belirten Melikoğlu, Avrupa’da kültürümüzü yaşatmanın, bir araya gelip dayanışma örneği sağlamanın önemine de vurgu yaptı. Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, bu tür çalışmaların kültürümüzün bir taşıyıcısı olduğunu ve gelecek kuşaklar açısından önemli getirisi olacağını ifade etti.

AYDIN PETEKÇİ “AMACIMIZ KÜLTÜRÜMÜZÜ  YAŞATMAK”

Gecenin mana ve önemini belirten açılış konuşmasını da derneğin Onursal Başkanı işadamı Aydın Petekçi yaptı. Petekçi konuşmasında, derneğin kuruluş amaçlarını ve yaptığı faaliyetlerden kısaca söz etti. Geceye gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Petekçi, Türkiye ile Almanya arasında Öğrenci Değişim Projesi ile büyük ilgi uyandırdıklarını ve bunun ilk uygulamasının Sakarya’da gerçekleştiğini vurgulayarak, amaçlarının Giresun ile ilgili de böyle bir projelerinin olduğunu kaydetti.

Her ayın son haftasına denk gelen Pazar günü üyeleri ile kaynaşmak için derneğin kuruluşundan bu yana sabah kahvaltıları da tertiplediklerini söyleyen Aydın Petekçi, bu uygulamanın üyeler ve üyelerin eşleri arasında da tam bir dayanışma örneği sergilediklerini, böylece, kurulmuş bulunan derneklerimize hanım elinin değmiş olmasının anlamlı olduğunu belirterek, daha iyi hizmetlerin yapılması için bu gecelerin önemli olduğunu söyledi.

HANIM AĞA EMİNE KÖSE


Giresunlular Gecesi’nde yapılan açık artırmayı  Almanya Barosu’na kayıtlı genç avukatlarımızdan hemşehrimiz Av. Mustafa Köse’nin  muhterem annesi Hacı Emine Köse kazandı. Açık artırmayı 1800 Euro vererek alan Emine Köse, bu geceye katılmaktan son derece onur duyduğunu söyledi. Hemşehrilerimizle birlikte bir arada olmaktan son derece mutlu olduğunu belirten Hanımağa Hacı Emine Köse, Almanya Giresunlular Uyum Derneği’nin bundan böyle tüm sosyal ve kültürel etkinliklerine katılmaktan daha da mutlu olacağını belirterek, dernek yöneticilerini böyle bir gecede hemşehrilerimizi bir araya getirdiği için tebrik etti.

GEÇ  SAATLERE KADAR SÜREN GECE

Almanya Giresunlular Uyum Derneği’nin Oberhausan Salon 2000’de düzenledikleri Giresunlular Gecesi gecenin ilerleyen saatlarine kadar 03.15’e kadar sürüp gitti. Kemençeci Orhan Dural, THM sanatçısı Erdal Güvendi ve Ali Ayaz’ın son olarak birlikte yaptıkları düet programı ile son bulan gece davetlilerin belleklerinde izler bıraktı. Hemşehrilerimiz salondan ayrılırken seneye yeniden buluşmayı dilediler, birbirlerine.

BAŞKAN ALİ TÜRK’TEN HAKAN YILMAZ’A TEŞEKKÜR

Almanya Giresunlular Uyum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Türk, dergimiz aracılığı yaptığı açıklamada, “Yöremizin yetiştirdiği değerli sanatçılarımızdan Yılmaz Turan’ı sponsor olarak derneğimizin düzenlediği Giresunlular Gecesi’nde gurbetçilerimizle buluşturan saygıdeğer işadamı hemşehrimiz ETK Kablo Sanayi A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yılmaz’a sonsuz teşekkürü bir borç biliyoruz.” dedi.

BAŞKAN TÜRK’TEN BİR TEŞEKKÜR DE ALMANYA DAKİ SPONSORLARA

Almanya Giresunlular Uyum Derneği Başkanı Ali Türk, Türkiye’den bu geceye sponsor olan hemşehrimiz işadamı Hakan Yılmaz’ın ardından bir teşekkür de, Almanya’dan bu geceye gerek reklam vererek ve gerekse maddi ve manevi katkılarını esirgemeyen tüm sponsorlara da ayrı ayrı teşekkürlerini iletti. 



Kaynak: Giresun Dergisi Etiketler : Almanya'da, Giresun, coşkusu, ,


Bu Haber Toplam 8608 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: