Ana Sayfa » GİRESUN
Ahmet Yesevi Anısına Sempozyum
20 Şubat 2010 Cumartesi 20:57
Bağcılar Belediyesi büyük Türk Mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi anısına uluslararası akademik bir sempozyum düzenledi.

Sempozyuma,Türkiye, Kazakistan,Özbekistan,Kırgızistan,Arnavutluk,Kazan,Doğu Türkistan ve Pakistan'dan çok sayıda uzman katıldı.

Sempozyuma katılan Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan ve www.vatangiresun.com'un sahibi Nuri Yılmaz toplantının ev sahipliğini yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ile.

Sempozyuma katılım oldukça fazlaydı.

TBMM Başkanımız Sn.Mehmet Ali Şahin'e bu kıyafet çok yakıştı.

Sempozyumun ev sahibi Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı Osmanlı şerbetini içenlerin geleceği parlaktır dedi.Olayı duyan vatangiresun 5 bardak Osmanlı şerbetini 5 dakikada mideye indirdi.Giresun dışında en çok tıklanan internet haber sitesi olan vatangiresun'un 1.lik kürsüsüne çok kısa zamanda çıkması bekleniyor.  

Vatangiresun bu kızlar Türkçe bilmez dedi.Hasan Turan hemen müdahale etti,yöredeki Türk okulları sayesinde senden benden daha iyi Türkçe konuşuyorlar sen rahat ol dedi.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı,yardımcısı Yavuz Subaşı'na Osmanlı şerbeti ikram etti.Şerbeti içenlerin geleceği parlak olduğuna göre Yavuz Subaşı'nın gelecek dönemde Belediye Başkanı olması büyük ihtimal. 

Şerbetin sırrını duyan Hasan Turan 10 bardak içti.Sebebini soran basın mensuplarına Futbol Turnuvasının yorgunluğunu biran önce atıp 9-10-11 Nisan'da yapılacak olan Feshane Giresun günlerine hazırlanacağız dedi..Feshane öncesi şerbetin iyi geleceği ve 4.Feshane Giresun günlerinin çok daha muhteşem geçeceği şimdiden belli oldu.

Sempozyuma katılanlara yemek ikramı yapıldı.

Bağcılar Belediye Başkan yardımcısı Ali Aydın misafirlerle tek tek ilgilendi.

Kazakistan müftüsü Smail Seitbekov ve Bursa Uludağ üniversitesinden Prof.Dr.Süleyman Uludağ,Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan ile.

Eski Kültür Bakanımız Namık Kemal Zeybek'de proğrama katılanlar arasındaydı.

NEDEN BAĞCILAR’DA YAPILIYOR?

Toplantıda konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Neden Bağcılar’da Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu yapılıyor?”sorusunun cevabını  verdi. Bağcılar’da Kazakistan göçmenlerinin ikamet ettiğini söyleyen Çağırıcı, “Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu Bağcılar Belediyesi tarafından 5 yıldır sürdürülen uluslararası bir çalışmanın vardığı yeni bir aşamadır. Bağcılar’da ikamet eden Kazak kökenli vatandaşlarımız bizi, Türkiye ve Kazakistan arasında var olan kardeşlik bağlarını güçlendirecek bir dizi faaliyete yöneltmişti.” dedi.

Sempozyumun Bilim Kurulu üyeleri Prof.Dr.Kemal Eraslan da yaptığı konuşmada Ahmet Yesevi hakkında bilgi verdi. “İnsanların hayatlarında maddi mimarlara ihtiyaçları olduğu kadar manevi mimarlara da ihtiyaçları var”diyen Eraslan,Hoca Ahmet Yesevi’nin manevi mimarlardan biri olduğunu söyledi.

Programa katılan Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Şeyma Güngör, Doç. Dr. Necdet Tosun, Danışma Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Muhammed Yelten ve Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul kısa birer konuşma yaptı.

SEMPOZYUM AÇILIŞINI MECLİS BAŞKANI YAPTI.

Programın açılışını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin yaptı.Açılış oturumuna ayrıca,Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen,Devlet Bakanı Faruk Çelik,İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç,Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın,Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr.Mehmet Görmez,Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr.Osman Horata katıldı.

AHMET YESEVİ  KİM ?

Kazakistan’ın Çimkent Şehri’nin Sayram Bölgesi’nde 1093’te doğan Hoca Ahmet Yesevi,ilk eğitimini Babası Hace İbrahim Şeyh’ten almıştır. Daha sonra Buhara ve Semerkant’ta Şeyh Yusuf Hemedani’nin yanında eğitimini tamamlayan Yesevi’nin müritleri Anadolu başta olmak üzere bütün dünyaya dağılmıştır.Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında büyük katkısı olan Mevlana,Yunus Emre,Hacı Bektaş Veli gibi çok sayıda Anadolu ereni Hoca Ahmet Yesevi’nin fikirlerinden esinlenmiştir.Yesevi 1166’da yine Kazakistan’ın Türkistan şehrinde vefat etti.



Kaynak: www.vatangiresun.com Etiketler : Ahmet, Yesevi, Anısına, Sempozyum,


Bu Haber Toplam 10438 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: